CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Capçalera panoràmica 3
Portada > Actualitat > Notícies > Presentada la restauració del pergamí 436

Presentada la restauració del pergamí 436

21/07/2016

El document recull l’alliberament de diferents municipis, entre ells Cabrera, del domini del senyor feudal

Aquest passat divendres 15 de juliol s’inaugurava a l’Arxiu Comarcal del Maresme la mostra destinada a donar a conèixer la restauració del conegut com a pergamí 436, de les franqueses de la baronia del Maresme, datat en el segle XV. Aquest document és un text fonamental per a la meitat dels municipis de la comarca, entre ells Cabrera. En ell es compila l’any 1485 el privilegi reial de Ferran II el Catòlic que reincorporava Mataró, Llavaneres, Argentona, Cabrera, Vilassar i Premià al patrimoni reial i els autoritzava a formar part del carreratge de Barcelona i les capitulacions que els consellers del Consell de Cent de Barcelona van signar per fer efectiu aquest desig del monarca. Dit d’una altra manera, el document simbolitza el pas dels habitants d’aquella època del jou feudal a esdevenir súbdits del rei i permet que als nuclis habitats entorn de les parròquies es creessin el que avui en dia anomenaríem ajuntaments. Donada la rellevància del que consigna, el document va ser redactat amb unes dimensions excepcionals: dos metres de llarg.

L’acte de presentació de la restauració del pergamí 436 va comptar amb la intervenció de l’alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir, com a conseller delegat de Cultura del Consell Comarcal del Maresme.

A partir del 8 de setembre l’exposició itinerant que s’ha creat al voltant del pergamí 436 arribarà al nostre municipi i es podrà visitar a la biblioteca Ilturo.

Arxivat a: General
Detall del pergamí restaurat
Darrera actualització d’aquest contingut: 22/03/2024 a les 11:59h
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Ajuntament de Cabrera de Mar

Plaça de l'Ajuntament, 5 - 08349

Telèfon: 937 590 091

NIF: P-0802900A

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona