CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Capçalera Fira Iberoromana
Portada > Actualitat > Notícies > Acord per a garantir la platja

Acord per a garantir la platja

30/03/2023

L’entesa entre l’Estat i la Generalitat de Catalunya, propiciada pel consistori, permetrà recuperar la superfície i l’extensió de platja

Després d’anys de rei­vindicació per a recuperar el nostre litoral de l’erosió provocada per la cons­trucció del port de Mataró, les admi­nistracions implicades han assolit un acord per a garantir la recuperació de la platja cabrerenca fins al torrent del Ma­niu, on s’ubica el darrer accés de via­nants a la façana litoral.

L’acord assolit entre l’Estat i la Generalitat de Catalunya, i amb la intervenció de l’Ajuntament de Cabrera de Mar, permetrà comptar amb abocaments de sorra a partir d’aquest estiu i durant els pròxims, fins que no es construeixin els dos espi­gons que han d’evitar l’erosió que ac­tualment afecta el front litoral.

Situació actual

Al llarg dels darrers anys, Cabrera de Mar ha perdut aproximadament el 75 % de la seva platja, la qual cosa ha pro­vocat una concentració d’activitat, en la temporada de bany, a la platja dels Vinyals, ja que la del Molí presenta una amplada insuficient.

La situació suposa un risc per l’accés de les per­sones a l’aigua a través de l’escullera, així com una incomoditat per al veïnat de Costamar i de Bonamar, que s’ha de desplaçar gairebé cinc-cents metres. A més, també comporta un perjudici econòmic per al municipi per la im­possibilitat, per a l’Ajuntament, de do­nar noves concessions de serveis.

Etapes de la solució

Actualment, es treballa en la redac­ció del projecte impulsat pel Ministeri d’Agricultura, Ali­mentació i Medi Ambient —responsa­ble del litoral— i que contempla la implanta­ció de dos espigons perpendiculars a la costa, ubicats davant de Costamar i a tocar de la riera de Cabrera, a més d’una important aportació de sorra, amb una amplada de platja de mínim 40 metres. La previsió és que aquests treballs estiguin executats abans de l’estiu del 2027.

 Mentre no s’assoleix aquesta solució definitiva, l’Ajuntament ha aconseguit el finançament necessari perquè cada primavera es faci una aportació de sorra a la part més erosionada de la nos­tra costa. Aquests diners, obtinguts a partir d’una esmena en els Pressu­postos de l’Estat de l’any 2022, ja han estat transferits a la Generalitat de Catalunya amb aquest propòsit.

Per una qüestió de calendari, s’espera que aquest estiu sigui el Ministeri qui s’encarregui de l’abocament de sorra al nostre litoral mitjançant una actua­ció d’emergència, mentre que la Gene­ralitat s’encarregarà dels abocaments per als dos estius següents.

Arxivat a: General
Platja
Darrera actualització d’aquest contingut: 22/09/2023 a les 14:20h
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Ajuntament de Cabrera de Mar

Plaça de l'Ajuntament, 5 - 08349

Telèfon: 937 590 091

NIF: P-0802900A

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona