CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Capçalera panoràmica 3

Can Benet

Can Benet
Can Benet
Can Benet
Can Benet
Can Benet
Can Benet
Can Benet
Can Benet
Can Benet
Can Benet
Can Benet
Can Benet

Les restes arqueològiques van ser localitzades el 1999 amb motiu d’un projecte d’urbanització que finalment no es va portar a terme. Els treballs varen permetre excavar completament la superfície que avui dia resta visible, així com també una part del que hi havia més cap el sud. En anys posteriors, 2002 i 2013, es varen portar a terme noves campanyes de treballs que varen poder excavar la totalitat de la superfície arqueològica situada sota el carrer (en color gris en el plànol). Un cop acabats els treballs d’excavació, aquestes restes foren cobertes de nou per protegir-les, en espera de que en un futur puguin ser també visitables.

Les construccions situades sota el carrer s’han interpretat com pertanyents a una gran domus, de la qual no coneixem la totalitat de la seva superfície, però que presentava almenys cinc estances ricament pavimentades amb mosaics d’opus signinum tessel·lat. Les dimensions, el luxe  i estructura de la domus fan suposar que hauria d’haver estat propietat d’un personatge, possiblement d’origen itàlic, que segurament ocuparia una posició de primer rang dins la estructura econòmica i social de la comunitat d’Ilturo. La cronologia tant de la domus com de la resta de construccions es situa entre els inicis del darrer quart del segle II aC i els primers decennis del segle següent.

Aquesta domus estava separada de les construccions situades més al nord per un carrer. Les cases situades a l’altre cantó d’aquest carrer són força més modestes i consten generalment de dues estances en planta baixa , a les quals segurament caldria afegir les que hi hauria en un pis superior. En varies de les estances que s’han conservat s’observa en una de les cantonades la presència d’un solera de terrissa o de pedra segurament corresponen a la ubicació de la cuina o de la llar de foc. La modèstia d’aquest habitatges contrasta notablement no sols amb l’entitat de la veïna domus, sinó també amb les dimensions d’altres cases documentades en altres indrets que s’han excavat a Ilturo.

Darrera actualització d’aquest contingut: 12/03/2015 a les 18:43h
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Ajuntament de Cabrera de Mar

Plaça de l'Ajuntament, 5 - 08349

Telèfon: 937 590 091

NIF: P-0802900A

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona